Juul v/d Heuvel
menu
 
     
  Biografie  
     
  Juul van den Heuvel. Woont en werkt in Amsterdam
Toen Juul van den Heuvel in 1999 uitverkoren werd als een van de tien kunstenaars die in de ogen van de landelijke kunstkritiek een bijzondere bijdrage leveren aan de huidige Nederlandse beeldende kunst, schreef haar ‘kiezer’ Ed Wingen in ‘De Keus van de Kunstkritiek’: “ Juul van den Heuvel schildert een intieme werkelijkheid die zich niet direct blootgeeft … het is een beeld dat de suggestieve kracht van een sprookje bezit … Juul van den Heuvel schildert klaarblijkelijk met een toverstaf.”
De waarneming is in het werk van Van den Heuvel het uitgangspunt, maar het waarnemen is een interactief proces. De betekenis van het beeld wordt verandert of herschikt . Een werk uit 2001 laat een schoolklas zien, de gezichten zijn leeg,
de kapsels tot in detail geschilderd. Het beeld is inwisselbaar, zonder veel moeite vul je je eigen klas in. Dit schilderij is al lange tijd de inspiratiebron voor Van den Heuvel. Met de haarlijnen beschrijft zij de tijd, de tijd en de herinnering.
De laatste jaren is ‘haar’ een terugkomend thema. Vlechtwerken glooien over het vlak, er ontstaan landschappen van haar. In het werk wordt gezocht naar hoeveelheid en dichtheid. Ook is er de handeling van het tekenen, de lengte van de lijn, de zwaarte, de diepte. Werk ontstaat uit werkwoorden als hangen, drijven, zweven. Alles is mogelijk in een tekening.

Bekijk de CV.